Boontje in de dop

Boontje in de dop

‘Ik heb een opdracht voor je. Loop langs de gewassen en kijk welke overeenkomt met hoe je je op dit moment voelt.’ Zo stuurt coach Oscar me tijdens onze derde sessie meteen na aankomst de tuin in. Mijn slippers maken plaats voor stevige stampers en daar ga ik. Langs pompoenen, wortelen en een strookje vlinderbloemen. Bij hoge bonenranken blijf ik even staan. Er zitten al flink wat bonen aan, maar ook nog prachtige bloemetjes. Wit met helder rood. Eigenlijk viel mijn oog er vrijwel meteen op.

Ik loop door. Op zoek…. Op zoek naar wat? Naar iets mooiers, beters?

En voor wie dan? Heb ik al niet gevonden wat ik zocht? Of zoek ik iets wat ik (nog) niet ben? Kijk ik vooruit? Uitbundig bloeiende bloemen een stukje verderop blijven toch een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uitoefenen. Dat wil ik zijn! Maar dat ben ik (nog) niet. Ik voel me bij lange na nog geen bloem in volle bloei en dus keer ik om en ga terug naar die bonen. Want dat ben ik. Ben ik dat? Wat betekent dat?

Oscar komt naar me toe en vertelt dat het kievitsbonen zijn. Bonen die er uit zien als de bespikkelde schaal van een kievitsei. En kievitseieren zijn erg mooi, zo weet ik uit mijn weilandverleden. Maar waarom nou die bonen? Wat mij aantrekt zijn de kleine tere bloemetjes die nog niet klaar zijn met groeien, die nog een transformatie moeten ondergaan tot zo’n gekke grote boon. Op dat moment moeilijk om onder woorden te brengen. Oscar verwoordt het als volgt: ‘Deze bonen hebben al een heel traject achter de rug. Ze zijn piepklein begonnen, als een zaadje in de grond. En in een paar maanden tijd zijn ze flink groot gegroeid. Zijn er bloemen aangekomen en bonen.’ Gemakkelijk legt hij de link met mijn groeiproces. Ik ben van ver gekomen en al een behoorlijk eind onderweg, maar ik ben er nog niet.

En dat klopt. Want er zijn nog wel wat punten die aandacht verdienen:

  1. Waar komt die spanning in mijn hoofd en lijf vandaan als ik werk of aan het werk ga? Waarom lukt het me dan niet om te werken? Waarom voelt mijn werk niet goed meer?
  2. Waarom heb ik moeite met het laten zien van mijn echte ik? En wie ben ik dan eigenlijk?
  3. En daarop aansluitend: waarom houd ik mensen op een afstand? Waarom heb ik zowel lichamelijk als in mijn hoofd een Berlijnse muur opgetrokken?

Nadat we hebben vastgesteld dat ik me voel als een bloemetje van een kievitsboon of misschien wel een boontje in de dop, gaan we aan de slag met het oogsten van sperziebonen.

De grote in de ene emmer. Die worden gebruikt in de wekelijkse groentepakketten waarop je bij Landjuweel De Hoeven een abonnement kunt nemen. De kleine in de andere emmer, die mag ik meenemen (maar ik heb ze jammer genoeg vergeten).

Het gesprek gaat over ‘in je kracht staan’, over ‘werken vanuit je kracht’. Die term die me af en toe zo tegen staat. Omdat mijn werk me vaak zo gemakkelijk afging terwijl het me nu, juist nu ik eigen baas ben, zo ontzettend tegen is gaan staan.

Hoe komt dat? Wat zijn de omstandigheden?

Wanneer heb ik afkeer en wanneer gaat het goed? Vooral bij langdurende opdrachten krijg ik het soms benauwd, denk ik. Vooral als ik thuis werk gaat het niet fijn. Komt dat doordat de sfeer thuis niet opperbest is? Of laat ik me te veel leiden door afleiding? Zit ik bij mijn opdrachtgever, dan werkt het een stuk gemakkelijker. Hoewel er veel mensen in de kantoortuin zitten, ervaar ik rust en is de sfeer prettig. Ik ben daar gevoelig voor.

Dan brengt Oscar een ander punt ter sprake. Ben ik mijn werk niet gaan zien als een middel om te overleven in plaats van als mijn passie?

De relatie met mijn man is op sterven na dood . Hakken we de knoop door, dan moet ik het zelf financieel zien te rooien. Hoewel ik diep van binnen weet dat ik dat kan, hangt juist dat als een enorme donkere donderwolk boven mijn hoofd. Een donderwolk die steeds groter wordt door mijn eigen gedachten en ego. Mijn werk, mijn passie is een moetje geworden. En dat nekt me, het doet pijn. Ben ik van kracht naar kreupel gegaan?

Advertentie

Een gedachte over “Boontje in de dop

  1. Pingback: Vluchten | veertig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s