Wat vind ik hier nu van?

Wat vind ik hier nu van?

Inmiddels heb ik twee coachsessies met Oscar Jansen van Acore Advies uit Zwolle achter de rug. Dit gaat me op weg helpen bij de volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling, om inzicht te krijgen in mijn valkuilen en daarmee om te leren gaan. Dat dit geen standaard coaching is, is meteen duidelijk: een biologische boerderij in Dalfsen dient als locatie en ik ga echt aan het werk op het land, in de tuin. Tijd voor een kleine terugblik. Want hoe bevalt me dit eigenlijk?

Zowel de omgeving als het buiten werken zijn een verademing.

Toen ik voor de eerste keer het erf van de boerderij op liep, voelde dat wat onwennig. Je weet wel waar je naar toe gaat, maar coaching terwijl je met je beide handen in de  aarde loopt te wroeten is toch net even anders. Prettig anders want ik werd meteen uit mijn comfort zone getrokken. Laarzen en tuinfähige kleren aan en samen aan de slag…. weer of geen weer. Natuurlijk komen er pijnpunten boven drijven en word ik met de neus op mijn eigen gedrag gedrukt, maar ik ervaar het als een ontspannen manier van coaching.

Tijdens het werken in de tuin komen onbewuste gewoontes boven. Dingen die ik doe omdat ik dat altijd zo gedaan heb.

Een simpel werkje als onkruid wieden staat plotseling symbool voor een stuk van mezelf dat me al een tijd dwars zit. Mijn coach ziet dat en benoemt het. Hij maakt me bewust van het onbewuste, van de stem in mijn achterhoofd die vaak roept: ‘Dat kan veel beter!’ En van het feit dat ik me daardoor laat beïnvloeden zodat ik op dit moment niet verder kom.  In de gesprekken weet Oscar dit op een mooie manier duidelijk te maken en te relativeren. Ook geeft hij me handvatten om hier mee te leren om te gaan. In heldere bewoordingen en door rake vragen, vriendelijk maar toch indringend. En hij laat me dingen op een andere manier doen. Bijzonder om te merken dat je dan soms hapert in je actie omdat je systeem anders geprogrammeerd is.

Een ander aspect is de rust die de coach uitstraalt. Samen met de groene omgeving biedt dit mij een opening om mijn wirwar aan gedachten helderder te krijgen en te verwoorden. 

En dat is ook best een ding. Mijn hoofd is namelijk net een vliegveld. De ene gedachte is nog niet geland of een volgend idee dient zich al weer aan. En de luchtverkeersleiding is op vakantie…..  Drukte, chaos, opstoppingen! En dan ook nog met koffers die uitgeladen moeten worden en naar de juiste bestemming moeten. Lukt niet….omdat de omstandigheden niet optimaal zijn, blijven ze maar  rondjes draaien op de bagageband.

Zo gaat dat dus met mijn gedachten. Ik heb rust nodig om te ordenen, te bedenken wat ik voel, vind en wil. Zit ik in mijn kantoor achter de pc dan vloeien de woorden als vanzelf het beeldscherm op. Het lijntje van hersenen naar handen en toetsenbord lijkt korter en beter dan dat van mijn bovenkamer naar mijn mond. Al gaat praten me uitstekend af, als het de diepte in gaat vind ik het moeilijk om mijn mening en inzichten meteen, compleet en helder te brengen. Ik moet de informatie eerst laten bezinken, er over nadenken, een nachtje over slapen, dingen opschrijven, afwegen. Dan krijg ik overzicht en weet ik vervolgens precies hoe ik het wil hebben, hoe we iets kunnen oplossen.

Daar heb ik rust voor nodig. En vertrouwen. Niet alleen in de ander, ook weer in mezelf. Die elementen weet Oscar te combineren waardoor een open sfeer ontstaat die uitnodigt tot gesprek. In de gesprekken word ik uitgedaagd om te vertellen wat er in mij leeft. Al lukt dat me nog lang niet altijd, ik denk wel dat deze aanpak me uiteindelijk goed gaat helpen om er uit te laten komen wat er in zit.

Advertentie

Een gedachte over “Wat vind ik hier nu van?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s