‘Laat jezelf nou toch eens zien!’

‘Laat jezelf nou toch eens zien!’

Met exact die woorden vertrok mijn grote liefde bijna 10 jaar geleden uit mijn leven, nog voordat hij echt mijn grote liefde kon worden. Hij legde de vinger precies op de zere plek. Want wie ben je eigenlijk echt? Als je je voorstelt aan iemand gaat het al snel over werk. Blijkbaar zijn we ons werk, terwijl dat maar een piepklein stukje is. En dan zegt het ook niet eens zoveel over wie je bent maar over wat je doet. We zijn zoveel meer. Maar waarom zeggen we dat niet? Op de vraag wie je bent, antwoorden we vooral met wat we doen.

Hoe leuk zou het zijn om dat eens anders aan te pakken. Te vertellen dat ik dolgelukkig word van een regenbui in de zomer omdat het dan zo lekker ruikt buiten.

Dat ik in de winter als het ook maar enigszins kan met een grote glimlach op m’n gezicht ’s morgens zo vroeg mogelijk de schaatsen onderbind en tochten schaats. Het gevoel dat je daarvan krijgt. De vrijheid, het onderdeel zijn van de ijskoude natuur, de rust. En dat ik van nature een postief en blij mens ben, maar dat mijn perfectionisme me parten speelt en mijn neiging om alles maar aan te pakken heeft geleid tot een lichtelijk chaotisch leven. Dat ik bezig ben aan een nieuwe en verbeterde versie van mezelf en dat ik er heilig van overtuigd ben dat ik op de goede weg zit. Misschien iets te veel informatie bij zo’n eerste kennismaking, maar al fantaserend mag alles.

ook Ben ik meteen heel benieuwd naar de reactie van de andere kant. 

Ik zou namelijk ook wel eens willen weten wie die man of vrouw in pak echt is die zich op een netwerkbijeenkomst zo professioneel en perfect aan mij voorstelt. Laat eens een barstje zien in die geliktheid en laat je eigenheid zien. Meld hoe je die ochtend in al je haast (je had je verslapen) de veter van één van je überhippe schoenen kapot trok maar dat toch meesterlijk hebt weten te camoufleren. Laat jezelf zien! Stel je eens (een beetje) kwetsbaar op! Ik word daar echt blij van en vind je waarschijnlijk meteen een stuk sympathieker.

Nu moet ik nogmaals eerlijk toegeven dat ik daar dus ook enorme moeite mee heb. Jarenlang heb ik hard gewerkt om aan het gewenste plaatje te voldoen.

Als iemand die veel weet, veel kan, alle ballen de lucht in slingert en daar keurig houdt. Gaat het mis, dan heb ik daar meteen een oplossing voor zodat niemand het merkt of er last van heeft. Prima toch? Nee!! Want ik voelde me er niet prettig bij. Rende mezelf voorbij, kwam mezelf tegen en dacht: ‘Wie is dat in hemelsnaam!’ Ik voelde me lang niet overal prettig, soms zelfs een buitenstaander in een groepje vrienden. Alsof ik een toneelstukje stond op te voeren…… De knop is gelukkig inmiddels om. Ik ben zo als ik ben met alles wat goed gaat, dingen die wat minder soepel verlopen en hier en daar een bijschaafpuntje. Een mooi plaatje eigenlijk best wel, zo van een afstand bekeken.

Eén van die punten is dat ik mezelf niet alleen ben, maar dus ook laat zien. Durf te laten zien. en dat is moeilijk!

Een mooi voorbeeld: Omdat het niet anders kon, moest ik kortgeleden een grote opdrachtgever vertellen over het geharrewar met mijn gezondheid. Dat ik mijn werk daardoor niet naar behoren kon doen. Met lood in mijn schoenen en klotsende oksels deed ik mijn verhaal. Want wat heb je nu aan zo’n kwakkelende ingehuurde freelancer. De reactie was hartverwarmend. Met als laatste vraag in dat gesprek: ‘Wil je voor het vervolgtraject weer een offerte maken?’ Ik viel bijna van mijn stoel. Ik had me kwetsbaar opgesteld en gedacht dat het einde verhaal zou zijn. Niet dus. Ook op mijn vraag of ze wel zeker wisten dat ze mij met mijn gedoe nog wilden inhuren, kreeg ik nog een mooier antwoord: ‘Joh, we hebben toch allemaal gedoe.’

Dat was mijn eerste kennismaking met de kracht van kwetsbaarheid.

Advertentie

4 gedachtes over “‘Laat jezelf nou toch eens zien!’

  1. Pingback: Keihard | veertig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s