Werk in uitvoering

Werk in uitvoering

Ik lijk maar niet uit mijn pauzestand te kunnen komen. Hoe kan dat? Waarom kom ik niet verder. ‘Uitputting’, zo constateerde mijn fysiotherapeut vorige week. ‘Je hebt jezelf tot de rand van uitputting gebracht. Nu moet je rustig stappen terug doen, bij die rand vandaan, zodat je langzaam maar zeker weer de goede kant op kunt.’ Hij heeft gelijk. Na drie weken van ademhalingsoefeningen en mijn dagelijkse-dertig-minuten wandelen, voel ik me zo af en toe inderdaad wat beter. Zowel in mijn hoofd als in mijn lijf. Er komt meer  ruimte om helder na te denken over mezelf. Maar toch merk ik dat ik nog behoorlijk passief ben en om het minste of geringste een ongezonde spanning in mijn lijf voel. En het gaat me natuurlijk niet snel genoeg.

Dan krijg ik een appje van een vriend. Hoe het met me gaat.

Nu kan ik mijn standaard ‘oh goed hoor’-antwoord sturen. Dat doe ik echter niet. Ik ben namelijk wel in staat om mezelf te foppen, maar hem niet. Nooit. Hij is heldervoelend en weet vanaf 20 kilometer afstand dat het niet bijster ok is. We appen wat heen en weer. En hij heeft het bij het juiste eind:

De controle die je extern zoekt om je veilig en geborgen te voelen, vind je alleen binnenin jezelf. Alles wat je doet en om je heen verzamelt, zorgt voor een vals gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Pats! Raak! Daar gaat die controle dus over die ik zo krampachtig probeer te houden

Iets aan de buitenkant proberen te creëren dat van binnen blijkbaar al jaren mist. Hoe gek dat ik zelf mijn vinger niet kon leggen op dat gevoel van onbehagen. Schreeuwt mijn hoofd al jaren zo hard dat ik mijn gevoel niet meer hoor? In ieder geval…. fijn dat ik hier ook weer achter ben. En ik voeg het toe aan mijn lijstje met rode draden. Oftewel, aan de bouwstenen voor  de renovatie van mijn eigen fundering:

  1. vrijheid
  2. een veilig en geborgen gevoel van binnenuit

Heb ik meteen ook weer een mooi extra uitgangspunt voor de sessie met Oscar volgende week.

Advertentie

Een gedachte over “Werk in uitvoering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s