Leeglopen

Leeglopen

Hij legt een kussen op mijn borstkas en zegt: ‘En nu rustig uitblazen.’ Keurig volg ik de instructies  van mijn fysiotherapeut op, maar het voelt toch wat ongemakkelijk. De laatste keer dat ik op commando moest uitblazen was tijdens de dikkebuikenfitness  in voorbereiding op wat sommige vrouwen de mooiste en meest spirituele ervaring van hun leven noemen. Niet mee eens, al is het resultaat van al dat gepuf en gedoe wel het allermooiste  en allerbeste wat me ooit is overkomen. Maar dat terzijde.

Er hangt dus een man boven me die me helpt om mijn longen te laten leeglopen

Door mijn gestreste manier van doen en ademhalen zijn mijn longen te veel opgeblazen en dat gaan we aanpakken. Ze moeten terug naar normale proporties. Terwijl ik tien tellen probeer uit te blazen hangt hij naar mijn gevoel met zijn volle gewicht op het kussen op mijn borstkas om er extra lucht uit te persen. En hij telt. De eerste keer red ik geen tien tellen. We doen het nog een paar keer en dat gaat beter. Ik haal zelfs elf tellen –geeft zich zelf een schouderklopje–. Eigenlijk is het zo’n bizar tafereel dat ik daarna zo moet lachen dat de tranen me in de ogen springen. Geeft niets want adem is emotie, aldus de fysiotherapeut.

Ook krijg ik opdrachten mee:

  • ga elke dag een half uur wandelen, weer of geen weer
  • koop een yogamatje (wat ik hiermee moet doen, komt ‘ie de volgende keer op terug)
  • doe zeven keer per dag de ‘leegloopoefening’

En ik moet aan timemanagement gaan doen.

Prioriteiten stellen en bijhouden hoeveel tijd de dingen me kosten. Zo krijg ik meer inzicht in wat ik doe, dat ik dat ook echt doe en de tijd die ik daar aan besteed. Die orde in mijn chaos zal zorgen voor wat meer rust in mijn lijf en leven. ‘Want,’ zo verzekert hij me, ‘als je doorgaat zoals nu kom je in een burn out terecht’.

Zo moet ik plotseling weer van alles, je zou d’r bijna stress van krijgen

Maar dat valt reuze mee. Straks ga ik braaf dertig minuten wandelen…. in de stromende regen….. en ik laat mezelf weer lekker een paar keer leeglopen.

Over een week heb ik een afspraak voor nog meer lucht.

Advertentie

Een gedachte over “Leeglopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s