Verborgen gebrek

Verborgen gebrek

‘Eigenlijk moet ik wel een beetje om je lachen’, zegt de huisarts als ik bij hem aan tafel zit. Ik heb net al stuiterend verteld over mijn stress. Over het gejaagde gevoel in mijn lijf, het gevoel dat mijn hart uit mijn borstkas knalt zelfs als ik in ruststand ben. Dat ik midden in de nacht bijna in paniek wakker word, dat ik zoveel vergeet, me niet kan concentreren en dat ik de hele dag doodop ben. Nou dat dus.

We hebben het over mijn werk. En over zijn dochter die ook eigen baas is en die met dezelfde spanningen kampt.

‘Vrouwen maken zich druk over dingen waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen’, zo constateert hij. Dan meet hij mijn bloeddruk op. Die is dik in orde. Vervolgens maakt hij een hartfilmpje met een ingenieus apparaatje dat hij om mijn vinger schuift. ‘De hartslag is prima, maar het getal daarnaast baart mij zorgen. Dat is veel te hoog,’ aldus de dokter. Fijn! Gevolg is een gevalletje klamme handen als bonus.

Of ik weet wat hyperventilatie is. Ja, dat weet ik wel.

Dan moet je in een plastic zakje ademen of zo. Dat er nog een andere vorm is, wist ik niet. En daar blijk ik last van te hebben, namelijk verborgen hyperventilatie. Net  wat voor mij, zo’n verborgen gebrek. Aan de buitenkant merkt niemand het, alleen heb je zelf last van een heel scala aan vervelende klachten. Duizeligheid, verstrooidheid, onverklaarbare vermoeidheid, tintelende voeten, gedachtenmalen en een algemeen slapgevoel. En het gevoel dus dat je hartklachten hebt. Dit wordt veroorzaakt door de te lage koolzuurwaarden in het bloed.

Mijn chronische veel te veel ademhalerij wordt veroorzaakt door stress.

Het advies van mijn dokter is daarom tweeledig:

  •  Ademhalingstherapie bij een fysiotherapeut
  • Je niet druk maken over dingen waar je geen invloed op kunt uitoefenen (mijn arts is man, dus die ziet dit wat anders en vindt dit ook heel logisch).

Dat laatste punt is goed voor discussie want hij is man en ik vrouw

Allebei weten we dat we daarom anders omgaan met ‘je wel of niet druk maken over  iets’. Eens worden we het  niet, maar ik heb wel wat verhelderende inzichten opgedaan die ik vandaag eens even lekker op me laat inwerken. En mijn dokter? Ik denk dat die in de pauze nog wel even nagniffelt over ons gesprek.

Advertentie

3 gedachtes over “Verborgen gebrek

  1. Pingback: Vluchten | veertig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s